Teknolojiye doğrudan dalmadan önce, Debian Projesinin ne olduğuna, amaçlarına, araçlarına ve faaliyetlerine bir göz atalım.
Debian bir GNU/Linux dağıtımıdır. Bir dağılımın ne olduğunu daha ayrıntılı olarak tartışacağız
Kısım 1.5, “Dağıtımların Rolü”', ancak şimdilik, kurulum ve yönetim için yazılım ve sistemler de dahil olmak üzere tam bir işletim sistemi olduğunu belirteceğiz. Linux çekirdeği ve özgür yazılım (özellikle GNU projesinden olanlar).
When he created Debian, in 1993, under the leadership of the Free Software Foundation (
FSF), Ian Murdock had clear objectives, which he expressed in the
Debian Manifesto. The free operating system that he sought would have to have two principal features. First, quality: Debian would be developed with the greatest care, to be worthy of the Linux kernel. It would also be a non-commercial distribution, sufficiently credible to compete with major commercial distributions. This double ambition would, in his eyes, only be achieved by opening the Debian development process just like that of Linux and the GNU project. Thus, peer review would continuously improve the product.
1.1.1. Çok Platformlu İşletim Sistemi
Debian, remaining true to its initial principles, has had so much success that, today, it has reached a tremendous size. Currently, it officially supports nine hardware release architectures and several variations of each architecture known as “flavors”, and also other kernels like FreeBSD, although the FreeBSD-based ports are not part of the set of officially supported architectures either. Furthermore, with more than 31,000 source packages, the available software can meet almost any need, whether at home or in the enterprise.
The sheer size of the distribution can be inconvenient: it is really unreasonable to distribute 18 DVD-ROMs (only containing the packages qualifying as "Free Software") to install a complete version on a standard PC… This is why Debian is increasingly considered as a “meta-distribution”, from which one extracts more specific distributions intended for a particular public: Debian Science for scientific use, Debian Edu for education and pedagogical use in an academic environment, Debian Med for medical applications, Debian Jr. for young children, etc. A more complete list of the sub-projects can be found in
Kısım 1.3.3.1, “Existing Debian Sub-Projects and Blends”, dedicated to that purpose.
Debian'ın bu kısmi görünümleri, iyi tanımlanmış bir çerçevede düzenlenmiştir, böylece çeşitli "alt dağıtımlar" arasında sorunsuz bir uyumluluk garanti eder. Hepsi yeni sürümlerin yayınlanması için genel planlamayı takip eder. Ve aynı temeller üzerine inşa edildikleri için, Debian depolarında bulunan uygulamalarla kolayca genişletilebilir, tamamlanabilir ve kişiselleştirilebilirler.
Tüm Debian araçları şu yönde çalışır: debian-cd
, uzun bir süredir yalnızca önceden seçilmiş bir paket setini içeren bir CD-ROM setinin oluşturulmasına izin verdi; debian-yükleyici
ayrıca, özel ihtiyaçlara kolayca uyarlanabilen modüler bir yükleyicidir. APT
, sistemin genel tutarlılığını garanti ederken çeşitli kaynaklardan paketler kuracaktır.
1.1.2. Özgür Yazılımın Kalitesi
Debian, Özgür Yazılım'ın tüm ilkelerine uyar ve yeni sürümleri hazır olana kadar piyasaya sürülmez. Geliştiriciler belirli bir programa göre çalışmazlar ve keyfi bir son teslim tarihini karşılamak için acele etmeleri gerekmez. İnsanlar genellikle Debian'ın kararlı sürümleri arasındaki uzun zamandan şikayet ederler, ancak bu uyarı Debian'ın efsanevi güvenilirliğinin karşılanmasını sağlar: tam dağıtımın "kararlı" etiketini alması için uzun aylar süren testler gerçekten gereklidir.
Debian kaliteden ödün vermeyecektir: Anahtar paketlerdeki bilinen tüm kritik hatalar, başlangıçta tahmin edilen yayın tarihinin geri çekilmesini gerektirse bile, herhangi bir yeni sürümde çözülür. Kritik hataları düzeltilmeyen ve bu nedenle kalite gereksinimlerini karşılamayan isteğe bağlı paketler, kararlı sürümden çıkarılır.
1.1.3. Yasal Çerçeve: Kar Amacı Gütmeyen Bir Kuruluş
Yasal olarak Debian, kar amacı gütmeyen bir Amerikan gönüllü derneği tarafından yönetilen bir projedir. Projenin yaklaşık bin Debian geliştiricileri var, ancak çok daha fazla sayıda katılımcıyı (çevirmenler, hata habercileri, sanatçılar, sıradan geliştiriciler, vb.).
Debian, misyonunu hayata geçirmek için, birçok sponsor tarafından sunulan ve barındırılan İnternet üzerinden bağlanan birçok sunucuyla büyük bir altyapıya sahiptir.